En forretningsrejse bragte mig til Kinas hovedstad Beijing, og efter de arbejdsmæssige forpligtigelser var bag mig fredag aften, var det tid til at undersøge hvad Beijing kan tilbyde af spændende øl.

Den eneste kinesiske øl jeg var bekendt med var Tsingtao. Den er indbegrebet af hvad jeg vil kalde asiatisk pilsner, dvs. meget let drikkelig pilsner a la San Miguel (som har sin oprindelse i Manilla). En opskrift med pilsnermalt og ris som efterlader en øl uden særlig krop og en afdæmpet humleprofil. Med over 30 grader og høj luftfugtighed forstår jeg udmærket hvorfor denne type øl er fremherskende. Folk skal have slukket deres tørst.

Men jeg var på udkig efter noget spændende øl, eventuelt med kinesiske ingredienser. Til mit store held lå Slow Boat Brewery ikke langt fra mit hotel.

Det er et bryggeri stiftet i 2011 af to udstationerede amerikanere som er blevet venner over deres fælles interesse, øl. Jeg kunne se fra menukortet at de havde masser af spændende øl, jeg var solgt.

Der er tale om en brewpub, hvor øllet bliver produceret på stedet, alle 17 øl, på nær et par stykker, er friske på fad. Øllet er upasteuriseret og ufiltreret. Der serveres amerikansk og kinesisk mad.

Det er en kæmpe brewpub på tre etager.

Jeg sad på øverste etage og havde kig ned på brygværket.

Ved siden af mig var der en bar med masser af haner.

Samt kig ind til gæringsrummet.

Dagens ølmenu, 17 forskellige øl og 3 forskellige cider.

Jeg var blevet godt tørstig af at bevæge mig i den kvælende varme udenfor. Der var over 30 grader og meget høj luftfugtighed. Stedet var ikke kølet med aircondition.

Jeg søgte noget som både var tørstslukkende samt spændende, derfor var mit første valg deres Sea monster pale ale og et helt glas (500ml).

Det var en pale ale (ABV:5,9%, IBU:33, SRM:6) der stod skænket med en fingers varigt hvidt skum med en duft af citrus. Smagen var kraftigt påvirket af brugen af brændt- og karamelmalte, som gik over i en nærmest underspillet tynd bouillonsmag for derefter at blive afsluttet i humlebitterhed.

Bouillonsmagen kommer ganske givet fra brugen af tang i mæskningen. Det virkede overraskende godt, og jeg har aldrig smagt noget lignende.

Med den værste tørst slukket og masser af spændende øl på kortet ændrede jeg strategi, det var muligt at få flights af tre glas á 100ml. Der skulle smages i bredden, ikke i dybden.

Første flight
(fra venstre mod højre)

TORPEDO JUICE COFFEE KÖLSCH (5.5%) 26IBUS
Ravfarvet kölsch med en fantastisk aroma af kaffe, vanilje og nødder. En lækker smag som fulgte aromaen. WOW!

S.O.S BELGIAN WIT (3.5%) 20IBUs
En gylden halv klar øl med skum som en pale ale, forkert til stilarten. Den havde smag af koriander og appelsinskal, men havde fravær af fedme fra hveden hvilket kan forklare det fejlslagne udseende. Til trods for afgivelserne var øllet i god balance.

MONKEY’S FIST IPA (6.2%) 50IBUs
Dette er øllen som startede det hele, så den måtte jeg smage. Serveret med høj skum (to fingre) med tropisk duft. Smagen var som forventet af en IPA, dog fangede jeg ikke mango-noterne hverken i aroma eller smag. Det skal dog siges jeg var en smule forkølet.

Efter første flight var jeg blevet lidt sulten, The Fryburger var prisbelønnet, så den skulle da smages.

No nonsens burger med lækker aioli, ost og øl-paneret pommes friter, dertil serveret et stykke med surt. Det perfekte akkompagnement til andet flight

Andet flight

BACK BACON BUCCANEER’S GOLDEN ALE (5.9%) 17IBUs
Øllet stod ravfarvet i glasset med flot varigt skum, aroma af malt og sødme. Smagen var overvældende, ved første slurk er jeg tilbage på en gård i Ohio hvor jeg lavede ahornsirup en hel vinter, men ikke en ahornsmag som de fleste kender den over pandekagerne, men derimod i dens krystaliseret form, som når man laver kager af den. Dette afsluttes af en underspillet røg. Genialt!

POLE STAR PILSNER (6.0%) 30IBUs
En pilsner med masser af amerikansk humle og stor restsødme. En øl der ikke efterlod de store indtryk.

LUCHADOR ON A BOAT (5.9%) 33IBUs
Øllet havde en nærmest cola-agtig duft. Smagen starter honningsød, derpå bliver det varmt, meget varmt, fra de krydderier der er i øllet. Det bliver hurtigt for meget.

Tredje flight

SEA LEVEL CHOCOLATE STOUT (7.9%) 29IBUs
Sort farve, cremefravet lav skum som ikke holdte. Stærk stout i balance.

BACK BACON BUCCANEER’S GOLDEN ALE (5.9%) 17IBUs
Jeg måtte bare smage denne øl igen.

SEA ANCHOR IMPERIAL VANILLA STOUT (8.0%) 30IBUs
Sort med cremefarvet skum. Duft af vanilje og sprit. Smagen afspejlede duften. Meget vanilje og en anelse sprittet. Egnede sig som dessertøl.

Ude på toilettet så jeg følgende plakat, en meget passende karikatur af brygmesteren.

Slow boat brewery i Beijing har mine varmeste anbefalinger. Det eneste der kan tale imod stedet er den elendig akustik (bygningen står i rå beton) og den kvælende varme grundet manglende aircondition, øllet er spændende og af meget høj kvalitet.